Dlaczego dobór płytek o odpowiednich parametrach do rodzaju pomieszczenia jest tak ważny? W tle widoczne są płytki w lokalu gastronomicznym użytkowane od wielu lat. Niestety na tym przykładzie można zobaczyć jak bardzo posadzka jest zużyta poprzez intensywny ruch, mycie, zamiatanie i przesuwanie mebli. Możliwe że inwestorowi zależało na płytkach ceramicznych o wysokiej klasie ścieralności i jednocześnie antypoślizgowości, ale w tym przypadku to się nie sprawdziło. Płytka strukturalna która ma „średni” parametr ścieralności może się w niedługim okresie czasu zużyć, czyli stracić kolor a nawet strukturę. Jest to widoczne najczęściej w lokalach użytkowych gdzie występuje bardzo duży ruch lub posadzka służy jako „taśmociąg” po którym przesuwane są na przykład skrzynie z towarem lub palety. Jaka jest na to rada? Musimy zwracać uwagę na wszystkie parametry materiału, nie tylko te które nam najbardziej pasują.