Dlaczego dobór płytek o odpowiednich parametrach do rodzaju pomieszczenia jest tak ważny? W tle widoczne są płytki w lokalu gastronomicznym użytkowane od wielu lat. Niestety na tym przykładzie można zobaczyć jak bardzo posadzka jest zużyta poprzez intensywny ruch, mycie, zamiatanie i przesuwanie mebli. Możliwe że inwestorowi zależało na płytkach ceramicznych o wysokiej klasie ścieralności i jednocześnie antypoślizgowości, ale w tym przypadku to się nie sprawdziło. Płytka strukturalna która ma „średni” parametr ścieralności może się w niedługim okresie czasu zużyć, czyli stracić kolor a nawet strukturę. Jest to widoczne najczęściej w lokalach użytkowych gdzie występuje bardzo duży ruch lub posadzka służy jako „taśmociąg” po którym przesuwane są na przykład skrzynie z towarem lub palety. Jaka jest na to rada? Musimy zwracać uwagę na wszystkie parametry materiału, nie tylko te które nam najbardziej pasują.
Podobne tematy
Dlaczego szpitalne wnętrza często zdobią zielone płytki?
14 marca, 2025
Jak dobrać płytki w kuchni na pas między meblami?
28 września, 2024
Czym się różni płytka kalibrowana od rektyfikowanej?
15 marca, 2025
Czym jest biały nalot na spodzie płytki ceramicznej?
7 marca, 2025